Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Boj mezi Epic Games a Applem se ani s novou legislativou ze začátku moc nezklidnil. Apple sice musí umožnit jiným vytvářet alternativní obchody s aplikacemi, ale stále má možnost zrušit vývojářské účty, což tak učinil a už i obrátil své rozhodnutí.
unreall (501) | 12.3.202411:25
Mne osobne žiadna alternatíva nechýbala a pravdepodobne ju ani nevyužijem, ale ak to niekomu pomôže, tak budiš.

Všetko, čo som potreboval, bolo a je dostupné na AppStore ­- network aplikácie, terminál, Python editor a mnoho mnoho ďalšieho.

Nevidím zatiaľ jediný rozumný dôvod nastavovať, ako primárny market niečo ine. To iste platí aj o prehliadači. Takisto som voľakedy skúšal alternatívny e­-mailový klient, ale nakoniec som sa spokojne vrátil k tomu applackému. Proste to funguje a funguje to spoľahlivo…
Odpovědět0  0
Andir (749) | 11.3.202410:24
nakonec bude apple i použitelný zařízení, je dobře že EU je nenechá dělat si co chtějí, jen tak dál.
Odpovědět5  3
Uni (210) | 12.3.20248:41
EK, nikoli EU.
Odpovědět0  0
odb (523) | 11.3.20248:53
Bolo by dobre podotknut pri tych, co niesu za DMA, ze su to casto Apple fans.
Co som postrehol, tak ludia, co s DMA suhlasia su ludia, co nad tym rozmyslaju v sirsich dimenziach.
Ti, co to povazuju za ­"obmedzovanie podnikania­" su ludia s nazorom podobnym ­"co koho do toho­" a neuvedomuju si , ze chybajuca konkurencia nieje dobra pre nikoho. Ako som na zaciatku spomenul dost z nich je Apple fans. Pouzivaju aj argument aj o lepsej bezpecnosti, ked je system uzavrety.
macOS nema taketo obmedzenia a tam sa nikto nestazuje, zeby nebol bezpecny.

DMA­(aj DSA­) je jednoznacne dobra vec a je dobre, ze sa EU pustila do tejto sfery. Za mna palec hore.
Odpovědět3  5
Milan Šurkala (4737) | 11.3.20249:32
"Bolo by dobre podotknut pri tych, co niesu za DMA, ze su to casto Apple fans. ­"

A teď si uvědomte, co jste právě touto větou řekl. Řekl jste, že Apple fans ­(tedy obvykle majitelé Applu­) DMA nechtějí. Takže co je pozitivního na tom, že se tu protlačilo něco někomu, kdo to něco nechce? Jaké je to vítězství, když to ti lidé nechtějí? K čemu je to tedy dobré? Proč z toho mají radost především ti, kterých se to netýká, a naopak to odsuzují ti, kterých se to týká? Uvědomujete si ten rozpor?

"chybajuca konkurencia nieje dobra pre nikoho­"

Ano i ne. Příjmy z jedné oblasti mohou pomáhat nevybírat příjmy z jiné oblasti. Takže pokud příjmy z prodeje SW a digitální obsahu klesnou, může si to Apple začít vybírat jinde, na ceně HW. Takže majitelé Androidu, kterých se to až tak moc netýká, možná zdraží majitelům Applu už tak drahý HW něčím, co oni sami ani nechtějí. Možnosti, jak platit za obsah na Applu tak, aby z toho Apple nikdy neviděl ani cent, tu vždy byly, jsou a budou. Pravda, je to o něco méně komfortní, ale jde o docela jednoduché způsoby. Ostatně je umožňuje i samotný Epic a Spotify.

"macOS nema taketo obmedzenia a tam sa nikto nestazuje, zeby nebol bezpecny. ­"

To bych netvrdil.
Odpovědět5  0
odb (523) | 11.3.202414:32
Je to rozpor, aj nie. Zalezi na uhle pohladu

Napriklad ja vlastnim macbook ale iPhone nie. A to hlavne z dovodu jeho uzavretosti. Mam pravo to hodnotit alebo nie? Je moj nazor menej cenny?
Mam slusne skusensoti s fanusikmi Apple, ze su casto nekriticky. Tak, ked to prezeniem, tak z toho dovodu je potrebne ich chranit pred sebou samymi. Ludia su schopny kadecoho a nevnimat hlbsie suvislosti
Uzivatel nemusi byt najlepsia vzorka pre vyhodnotenie, ci je nieco dobre a zle. Specialne v tomto pripade, ked to viac dotyka vyvojarov ako pouzivatelov.

S druhou castou by som ako tak suhlasil, ak by som nepoznal zisky Apple :­). Monopol­/Duopl nemoze viest nicomu dobremu.

Ma macOS take obmedzenia ako iOS? Kde?
Pouzivam macbook niekolko rokov, nemam­/nepotrebujem k tomu Apple ID, nepotrebujem k tomu ziaden store. Ak odratam niektore nijako zavazne veci tak ma neobmedzuje v slobode.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4737) | 11.3.202414:54
"Mam pravo to hodnotit alebo nie? Je moj nazor menej cenny? ­"

Právo říct názor Vám samozřejmě nikdo nebere. Problém je spíše v tom, že spousta majitelé si této uzavřenosti spíše cenní a není to něco, co by chtěli, ale právě naopak. Uzavřenost bývá naopak někdy důvodem, proč si ten Apple vybrali ­(pochopitelně i s otevřeným systémem se dá pracovat stejně jako s uzavřeným, ona ale ta myšlenka více otevřených vrat do systému není zrovna něco, co by chtěli­). A celé je to završeno tím, že spousta majitelů Androidu by si ten Apple nekoupila ani tehdy, když bude otevřený.

"A to hlavne z dovodu jeho uzavretosti.­"

Hodně Vás to omezuje? Půjdete si teď ten Apple koupit, když už bude v EU otevřený? Využil jste vůbec tuto otevřenost ­(k něčemu dobrému kromě instalace malwaru­) na Androidu? Kolik lidí ji na Androidu cíleně využívá? Kolik lidí tento přístup odemyká, aniž by pořádně věděli, co vlastně dělají? Ostatně i Google už začíná v některých zemích uzavírat Android z důvodu bezpečnosti a zakazuje instalaci mimo svůj obchod. A pokud jde o placení, jak už bylo řečeno, jsou způsoby, jak se tomu u Applu vyhnout i tak ­(ostatně většina streamovacích služeb to takto využívá už roky­). A Epic taky.

"Specialne v tomto pripade, ked to viac dotyka vyvojarov ako pouzivatelov.­"

Ano i ne, viz výše. Je spousta řešení, jak toho dosáhnout. Nejsou ideální ­(zejména pro streamovací služby ­- tam asi nikoho nepřekvapí, proč si na to Spotify stěžuje­), ale existují.

"Ma macOS take obmedzenia ako iOS? Kde? ­"

Nenapsal jsem to jasně, reagoval jsem na tu část ­"a tam sa nikto nestazuje, zeby nebol bezpecny­". Doby, kdy se macOS považoval za hodně bezpečný systém, jsou už dávno minulé, řekl bych.

Odpovědět0  0
Chuch-in (62) | 11.3.202411:30
Člověk co má mozek žádné omezení nepotřebuje, aby nemohl nic pokazit.
Stejně jako viry a antivir ­- nejlepší antivir je mozek.
Odpovědět2  2
Milan Šurkala (4737) | 11.3.202411:44
S tím antivirem to je a není pravda. Jak můžete vědět, zda něco je nebo není zavirované nebo nějak závadné? S takovou logikou byste v podstatě nemohl na internet, protože byste mohl jít jen na ty stránky, které máte minulostí ověřené. Hledáte nějakou informaci, měla by být dostupná na nějaké stránce. Jak ale víte, nakolik legitimní ta stránka je, když jste tam nikdy nebyl? Podle čeho to např. ve výsledcích v Googlu se svým mozkem poznáte? Jak víte, že někdo roky legitimní stránku právě nehacknul a že tam náhodou není nějaký malware? Uvažování Vám může pomoci, ale 100% Vás neochrání ­(což ale ani ten antivir­).
Odpovědět1  1
KRoman47 (37) | 12.3.20247:02
Nemohu souhlasit. Nemůžete jít na žádné stránky, ani na ty ověřené, protože ty mezitím mohl někdo napadnout a vložit do nich škodlivý kód, který se spustí, aniž by člověk cokoliv poznal.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4737) | 12.3.20249:44
Jak můžete nesouhlasit, když jste napsal přesně totéž, co já?
Odpovědět0  1
Uni (210) | 12.3.20248:40
Zajímavé. Nicméně má to jednu obrovskou trhlinu
Přes dost brutální mediální masáž o ­"Apple se vzteká­" je DMA primárně o Google.....
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.